fredag 30 september 2016

Förbränning av Magnesium

Magnesium är skinande grå. Den är ganska sträv och luktar nästan ingenting.

När vi lutade tändaren och stoppade in magnesiumet så började det att brinna. Då blev det ett väldigt starkt vitt ljus och vi blev tvungna att kolla bort för att inte få ögonskador.
Det som händer är att när magnesiumet reagerar med syret så bildas det ett nytt ämne vid namn magnesiumoxid (2MgO).

Resultatet blev ett vitt pulver som inte verkar lukta något.

Innan vi stoppade in magnesiumet i elden så var den skinande grå och efter så var det ett vitt pulver.


Värme + Magnesium (Mg2) + Syre (O2) -à Magnesiumoxid (2Mg=)

fredag 23 september 2016

No Friktion ofärdig version

Syfte: 
Syftet är att man ska undersöka hur friktionen ändras när du drar ett föremål på olika underlag.

Hypotes: 
Jag tror att friktionen kommer ändras mycket mellan underlagen. Speciellt mellan grusplanen och träbordet. Det kommer nog inte vara så stor skillnad mellan gräsmattan och konstgräset för att det nästan är samma sak. 
Träbordet kommer att ha minst friktion.
Konstgräs kommer ha näst minst friktion.
Gräset kommer ha tredje minst friktion. 
Asfalten kommer ha fjärde minst friktion.
Grus kommer att ha mest friktion.

Material:
En sko
En dynanometer
Underlag
Träbord
konstgräs
Asfalt 
Gräset
Grus

Metod: 
Jag tar dynanometern och sätter fast den på föremålet. 
Sedan drar jag föremålet med hjälp av dynanometern på ett underlag. Då visar dynanometern hur många Newton det behövs för att få föremålet i rörelse. 
På så sätt kan jag rangordna och visa hur friktionen ändras mellan olika underlag. 
Jag drar skon på underlaget flera gånger och försöker få en konstant rörelse så att jag se mer exakt hur mycket kraft det behövs

Resultat: 
När jag drog min sko på de olika underlagen så visade dynanometern hur mycket kraft det behövdes för att få föremålet i rörelse. På gruset så hoppade skon väldigt mycket och det var svårt att avgör exakt hur mycket kraft det behövdes. Men på de andra underlagen så åkte den utan problem efter underlagen.  

Detta träbord hade minst friktion.







Så här såg asfalten jag använde ut. 


Gräset till vänster hade mest friktion. <Konstgräs 





<Gruset
  




Slutsats: 
Gräset hade mest friktion för att när man drar min sko i det så fastnar den och hoppar lite. Gräset är inte klippt så gräset är väldigt ojämnt. 

Konstgräset hade ganska mycket friktion men inte så mycket som jag trodde. I konstgräset så finns det väldigt många små gummi ploppar. Så när jag drog skon efter konstgräset så rullade skon efter konstgräset. Men den fastnade ändå ganska bra för att det sticker upp plast gräs överallt. 

Asfalten är väldigt ojämn och det finns sandkorn på den. Så när jag drog skon i den ojämna asfalten så fastna den ibland. Sanden gjorde så att den åkte efter underlaget mycket lättare. Hade det inte varit sandkorn i den så hade man behövt använda mer kraft. 

Det var väldigt svårt att mäta friktionskraften på gruset för att gruset gjorde så att den rullade ganska mycket. De stora stenarna gjorde så att den stannade och hoppade väldigt mycket. Dynanometern visade från 1 till 2 N och då tog jag medlet på 1,5. 

Träbordet hade minst friktion för att det var så lent och jämnt. På träbordet så är det en väldigt smal plastskiva gjord av laminat. plastskivan är väldigt len och det finns nästan ingen ojämn yta. Det är nästan bara min skos friktion som göra att den stannar. Det var inga sandkorn eller liknande på bordet så det var inget annat material som gjorde att friktionen minskade. 

Vad stämde i min hypotes?

Det ända jag hade rätt om var att träbordet skulle ha minst friktion. 
Konstgräset hade näst mest friktion, jag trodde att konstgräset skulle ha näst minst friktion. 
Jag trodde att gräset skulle ha tredje minst friktion men det visade sig att gräset hade mest friktion. 
Asfalten hade tredje minst friktion. Jag trodde att asfalten skulle ha fjärde minst friktion så jag hade nästan rätt på den. 
Jag trodde att gruset skulle ha mest friktion men jag hade väldigt fel. Gruset hade fjärde minst friktion. Det var p.g.a att mitt föremål vägde för lite så när jag drog föremålet efter underlaget så rullade gruset under den.

Vad skulle jag kunnat förbättra?

Jag skulle kunnat ha ett tyngre föremål för att då hade inte gruset rullat lika mycket under föremålet när jag drar det. 
Jag hade kunnat använda annat underlag än grus för det var väldigt svårt att se vad den exakta friktionskraften var när föremålet hoppade så mycket. Jag hade kunnat välja en spegel eller något liknande istället. 
Gräset jag testade friktionen i var inte klippt och var väldigt ojämn och tjock. Så om jag hade testat det i klippt gräs så hade det varit enklare att se hur mycket kraft det behövdes för att dra föremålet. 

Kan jag använda mig av detta i vardagen? 

När man spelar golf så vill man ha lite friktion på greenerna men inte för lite för bollen måste stanna. Därför så klipper man det väldigt lågt och gör gräset väldigt kompakt. Man kan göra så att det rullar bättre genom att göra den hårdare och om man vill göra så att den rullar mindre så gör man det mjukare. 

När man slår bollen upp på green så vill man att den ska stanna snabbt och därför så finns det skåret på klubbhuvudet som gör att bollen får mycket ’’backspin’’. När bollen då landar på green så kommer den att studsa några gånger och sedan stanna. Om man har väldigt mycket backspin i bollen så kan den till och med rulla tillbaka några meter. Det beror också på hur hårda greenerna är. Så i golf så kan man använda sig av friktion av flera olika sätt. 

måndag 5 september 2016

Svenska återberättning av artikel

Brott ska inte löna sig men…

Att brott inte ska löna sig var tydligen fel säger Daniel Backlund i Dagens nyheter den 29 augusti 2016.

’’Nu räcker det’’ säger Daniel. Han har jobbat som polis i 13 år och i hela hans tid som polis har han varit i yttre tjänst. Efter alla år som han har jobbat hos polisen så har han tappat tron på rättsystemet. En gång så var det någon som sköt någon annan med pistol, det räknades som misshandel, grovt vapen brott och narkotika brott. Brottslingen skulle vara i fängelse i ett halvår fast släpptes ut efter 2/3 av tiden även fast han misskött sig i fängelset.

Om en misstänkt begår samma brott flera gånger så får den straffrabatt vilket gör så att hen får betala mindre pengar för det eller så får den sitta i fängelse i kortare tid. Daniel tycker det ska vara motsatta. Han säger att polisen är den yrkesgrupp som har lägst förtroende för rättväsandet.


Han förlorar lusten till att jobba som polis p.g.a, löner, arbetsavtal och O.B-ersättningar.  Han trodde att polisyrket handlade om att brott inte ska löna sig men han hade fel.



http://asikt.dn.se/asikt/debatt/att-brott-inte-ska-lona-sig-var-tydligen-fel/

fredag 2 september 2016

Tyngpunkt Fysik












Regelbunden figur som har sin tyngdpunkt där hålet är.                        Oregelbunden figur som har                                                                                                                       sin tyngdpunkt där pricken är.                                                                                                  
Vi gjorde tre hål i den oregelbundna och två i den regelbundna figuren. Vi knöt fast en lod i ett hål. Sedan ritade vi ett streck efter snöret, när vi hade gjort detta med alla tre hålen så fick vi fram figurernas tyngdpunkt.

torsdag 1 september 2016

Tyngd och massa Fysik


 För att komma fram till massan till ett föremål så använde jag en våg. Och för att mäta tyngden på ett föremål så använde jag en dynanometer. Då mäter man i Newton (N). Och en Newton är c. 100 g.