tisdag 8 december 2015

Lab-rapport kemi NO

Hypotes: Jag tror att den gröna färgen kommer att dela upp sig i gul och blå.
               Jag tror att den Lila färgen kommer att dela upp sig i röd och blå.
               Jag tror att den röda färgen kommer att dela upp sig i blå och grön.
Syfte: Syftet är att man ska göra en kromatografi på alla pennor för att ta reda på vilka                      färger de består av.

Material: En bägare, en penna, en grön, en röd och en lila färgpenna och 3 stycken remsor av kaffefilter.

Metod:
Jag tog en bägare och fyllde den med lite vatten.
Sedan så klippte jag ut 3 remsor av kaffefilter.
Jag valde ut tre färgpennor som jag målade en prick med på remsorna. Det var en olik färg på varje remsa.
Sedan så tog en penna och tejpade fast kaffefilter remsorna på pennan. Sedan så la jag i det i vattnet men inte så att pricken låg under vattnet. 
Jag väntade tills jag sett vilka färger som finns i de olika färgerna och så skrev jag resultatet och slutsatsen.

Resultat: Den gröna färgen blev gul och blå som jag också trodde på hypotesen.
               Den röda färgen blev nästan bara röd och lite rosa. Inte som jag trodde.
               Den lila färgen blev rosa, lila och blå. Inte som jag trodde.
Det som händer är att när vattnet åker över färgerna så tar det med sig molekylerna från färgen och sprider ut sig. Det är då man börjar se att färgen kan bestå av flera andra färger. Desto mindre molekylerna är desto längre åker färgen. Slutsats: Den gröna färgen blev blå och gul. Den Röda färgen blev Röd och Rosa. Den lila färgen blev Lila, blå och rosa.

Hypotesen stämde bara med den gärna färgen. Jag trodde att den skulle bli blå och gul så blev den det också. Men Röd och Lila stämde inte.

Jag hade kunnat använde lite mer kvalitet på pennorna för att få en bättre syn på vilka färger som finns blandade.

fredag 4 december 2015

NO Kemi kromatografi

Vem är filtertjuven?

Syfte: Någon har stulit Susannes kära filterpapper och dessutom lämnat ett spår efter sig. I nuläget finns sex misstänkta personer. Vi ska hitta den skyldige!

Hypotes: Jag tror att det var Allan som stal kaffefiltret.

Material: De misstänktas pennor, filterpapper, 2 bägare, tejp, blyertspennor och vatten.

Instruktion: 6 remsor av filterpapper, 1,5 cm breda, 8 cm långa.

Metod: Vi klippte ut 6 stycken remsor filterpapper. Sedan så tog vi 3 pennor och 3 bägare. Vi fyllde bägarna med lite vatten. Sedan så numrerade vi filter remsorna och satte prickar långt ner på filtret. Sedan så satte vi ner filtret pappret i vattnet men inte så att vattnet nuddade pricken. Sedan så tejpade vi fast filtret på pennan och väntade tills vi såg vem/vilka det var. Metoden kromatografi heter den här metoden. korma betyder färg och graf betyder skrift

resultat:Det var nummer 4 vilket var Charlotte som har stulit papperfilterna.
Slutsats: Filtrerpappret suger upp vatten som passerar färgpricken. Då dras molekylerna i färgen med. De minsta molekylerna åker längst. En färg var inte vattenlöslig, med det hände inget.

torsdag 3 december 2015

NO kemi

Minns du?
1. Kväve, syre och salt är tre exempel på kemiska ämnen i naturen.
2.a) Tennsoldater smälter när de blir tillräckligt varma. Man kan forma om dom. Den är blank, kall och hård.
      b) Man har hällt smält tenn i en form som liknar en soldat. Sedan så har man låtit det kylas ner och bli hård. Sedan så tar man bort formen från tennet oh då så har man en tennsoldat.
3. Sockret förändras i vatten. Det löser sig upp i vatten så att man inte ser det. Men det är fortfarande kvar. Man kan också värma socker så det blir som ett lim som man kan äta. Man använder limmet till att sätta ihop pepparkakshus. Det brukar kallas för glasyr.
4. Kemikalier, metaller, tändstickor, papper och andra fasta ämnen får inte hällas ut i vasken.
5. Det är en en bild på en explosion.
6.a) Dest-vatten, salt, diväteteoxid och natriumklorid.
   b)Vatten, Coca Cola och Snus.

7.a) Ett exempel på dekantering. Dekanteringen går till så att man har två glas/burkar. Spelar ingen roll bara man använder något som är rent och man ser vad man gör. Man gör så att man tar ett glas med sand och vatten. Om man vill få bort sanden så väntar man tills att sanden har sjunkit till botten. Och då häller man försiktigt över vattnet till det andra glaset så att det inte kommer med sand. Och då får man lite renare vatten. Man kan använda det vattnet till at tvätta händerna, kanske användas till vin tillverkning och rengöra akvarium.
b) Man kan rena t.ex saltvatten genom att koka det och kyla ner ångan. Det blir kvar salt i en burk/glas. Och det rena vattnet går till ett annat glas.
c) Man kan skilja åt färgade ämnen genom att man utnyttjar att ämnen i lösningen sugs upp på ett kaffe filter olika snabbt. Resultatet blir att färgränder som går olika högt upp på kaffefiltret.

8.a) Man kan rengöra saltvatten genom att använda destillation. Man kan rena t.ex saltvatten genom att koka vattnet och kyla ner ångan. Det blir kvar salt i en burk/glas och det rena vattnet går till ett annat glas. Det kallas Destillation.
b) Man använder filtrering för att sila bort fasta ämnen med hjälp av ett kaffefilter. 
c) Man klipper en linje av kaffefilter. Man kan skilja åt färgade ämnen genom att man utnyttjar att ämnen i lösningen sugs upp på ett kaffe filter olika snabbt. Resultatet blir att färgränder som går olika högt upp på kaffefiltret. Detta kallas kromatografi.
9. Vanligt koksalt heter natriumklorid på kemi språk.
10. Koksaltet är bra till att laga mat med.

Förstår du?

1.Det kan man se genom destillation. Man har vatten i ett glas som man värmer på så att det blir ånga. Det åker genom ett rör som går igenom en sak som kyler ner vattnet igen så att det bli flytande igen. Då ser man att ämnet har ändrats men det försvinner inte. Det har bara gått till en annan form.
2.Man ska sätta sig noga i problem. Man ska göra en rimlig gissning av vad som ska hända, Hypotes. Undersöker så man ser om hypotesen stämmer. man ska anteckna sina resultat.
      Göra en slutstats och sedan så kanske man måste lösa andra problem som kommit till och man måste göra om undersökningen.
3. Det är för att vissa ämnen kan vara väldigt farliga. Vissa kan vara frätande eller giftiga eller dåliga för naturen. Och därför får inte man slänga vad som helst i ett laboratorium.
4. 
5. Ett rent ämne är ett ämne som endast innehåller det ämnet. Så t.ex kranvatten är inte ett rent ämne. Det innehåller många lösta ämnen. Men om det ska vara riktigt rent vatten så måste det bli destillerat. Och då är det ett rent ämne.

6. I kemi så beskriver man hur olika ämnen kan reagera med varandra. Recept visar bara hur man ska blanda vissa saker.

tisdag 1 december 2015

Dekantering

1. Dekanteringen går till så att man har två glas/burkar. Spelar ingen roll bara man använder något som är rent och man ser vad man gör. Man gör så att man tar ett glas med sand och vatten. Om man vill få bort sanden så väntar man tills att sanden har sjunkit till botten. Och då häller man försiktigt över vattnet till det andra glaset så att det inte kommer med sand. Och då får man lite renare vatten. Man kan använda det vattnet till at tvätta händerna, kanske användas till vin tillverkning och rengöra akvarium.

2. Man har en ställning med en tratt med ett kaffefilter. Man häller i det smutsiga vattnet i filtret och då har man ett glas under som fångar upp vattnet. Filtret låter endast vattnet åka igenom och då blir klumparna från sanden kvar i filtret. Man kan använda den för att få små klumpar som t.ex sand. Man kan också dricka det men det smakar lite sand. Man kan också tvätta sig med det.